Zijn we met e-learning terug in de tijd gegaan?

oude klas

Vaak hoor ik (nog steeds!) dat trainers en consultants denken dat je met e-learning alleen standaard content kunt aanbieden. Dus dat iedere deelnemer dezelfde lesstof moet leren. Wist je dat het niet moeilijk is om juist heel persoonlijke leerpaden te maken? Adaptive Learning genoemd. Hierbij past de training zich aan de resultaten van de deelnemers. Dat kan o.a. door op een creatieve manier gebruik te maken van quizzen!

Op school

Herinner je je nog de lessen van vroeger, waarbij je samen in de klas zat en dat je allemaal in hetzelfde tempo dezelfde lesstof moest leren? Heel irritant, want de docent moest een soort gemiddelde hanteren voor iedereen. Maar jij was niet “gemiddeld”: je was misschien een van de snelle leerlingen, had aan een half woord genoeg en al veel voorkennis. Of net andersom: je had helemaal geen aanleg voor een bepaald vak en had 3x zoveel tijd nodig om er iets van te maken. In de loop der tijd is er in het onderwijs gelukkig veel verbeterd,

Maar toen kwam e-learning

En wat zag je gebeuren:
Er kwamen standaard trainingen waar de deelnemers allemaal dezelfde content kregen voorgeschoteld. Vaak konden ze die wel in hun eigen tempo doorlopen, maar er werd geen onderscheid gemaakt op basis van bestaande en benodigde kennis of op basis van leerstijl. In de beginjaren van e-learning was er technisch nog niet zoveel mogelijk. Dus moesten we allemaal roeien met de riemen die we hadden.

Nu kan dat heel anders!

Een goed LMS (Learning Management Systeem) biedt veel mogelijkheden om de leerervaring heel persoonlijk te maken. Maak je daar al gebruik van?

Een concreet voorbeeld

Oude situatie:

De deelnemer start bij les 1 en doorloopt alle lessen in de juiste volgorde. Misschien gebruik je zelfs ‘drip feeding’ (de nieuwe les wordt na een bepaalde tijd automatisch beschikbaar gesteld). Om te toetsen of de kennis is overgekomen zijn er testen of quizzen in gebouwd. Als de test onvoldoende is gemaakt zal de deelnemer de content nog een keer bestuderen en dan (eventueel) de toets opnieuw doen totdat het minimum niveau is bereikt.

Andere aanpak:

Bij adaptive Learning stappen we af van de ‘lineaire’ volgorde van de lessen. Uiteraard moet de lesstof zich hiervoor lenen; als iets per sé in een bepaalde volgorde moet worden doorlopen, dan kun je deze manier van werken niet gebruiken.

adaptive learning 1

De eerste training (laten we deze training A noemen) is voor iedereen gelijk. In de training maak je een toets die bestaat uit meerdere vragen. Als de vraag juist is beantwoord geef je de deelnemer toegang tot onderdeel B en eventueel verdiepend materiaal; is de vraag niet juist beantwoord, dan geef je toegang tot onderdeel C, waarin de stof wordt behandeld die de deelnemer nog niet voldoende beheerste. Na het uitstapje gaat de deelnemer verder met de volgende vraag van de toets.
Ook in de vervolgtrainingen kun je dit principe toepassen. Op die manier doorloopt de deelnemer zelf, op basis van zijn kennis en vaardigheden, het leerpad dat het beste aansluit op zijn kennisniveau.

Nog een andere werkwijze:

Je start met een algemene inleidende training die iedereen moet volgen. Deze training sluit je af met een toets. De resultaten van deze toets bepalen welke training de deelnemer daarna kan volgen. Stel dat je 3 niveaus hebt bepaald: 0-30% van de quizvragen goed (niveau=Laag), 31-60% (niveau=Gemiddeld) en 61-100% (niveau=Best). Aan deze score koppel je een vervolgtraining, bijvoorbeeld training X, Y of Z.
Het verschil met de vorige situatie is dat nu eerst de hele basistraining wordt doorlopen en de hele toets. Je gaat vervolgens uit van het eindresultaat van de toets;  in het eerste voorbeeld werk je per vraag.

Adaptive Learning 2

Adaptive Learning

Deze manier van werken wordt ook wel Adaptive Learning genoemd: de totale training wordt automatisch aangepast aan de (tussen)resultaten van de deelnemers. Hiermee sluit je veel beter aan op de wens van de huidige professionals: ze willen graag “Just in time” en “Just enough” leren. Als je dat combineert met Microlearning, zul je steeds effectievere online programma’s gaan ontwikkelen, die voor betere resultaten, meer rendement en minder uitval zorgen. Als je dan ook nog interactie en/of gamification toepast en een LMS gebruikt dat ook goed werkt op mobiele apparatuur, dan weet je zeker dat jij met kop en schouders uitsteekt boven de gemiddelde e-learning aanbieder!

2 gedachten over “Zijn we met e-learning terug in de tijd gegaan?”

  1. Mijn 12 weekse online persoonlijke ontwikkelingstraining ‘Persoonlijke Kracht Online’ is van het oude principe. Op basis van mijn ervaring als NLP-trainer denk ik zelf dat dit de beste volgorde is. Sowieso zitter er elementen in die je eerst gedaan moet hebben voordat je de volgende kunt doen. Maar Dat geldt niet voor alle onderdelen.
    Ik snap dat mensen meer ‘just enough’ willen leren (op mijn youtube kanaal heb ik veel ‘just enough’ vlogs, interviews en documentaires staan) dus ik vraag me af of ik de oude training moet aanpassen of dat ik er beter een nieuwe naast kan ontwikkelen.

    1. Hallo Jos,

      Of je de oude training moet aanpassen of een nieuwe ontwikkelen hangt van een aantal factoren af:
      – hoe “oud” is de oude training en zijn er nog veel wijzigingen geweest in jouw eigen groei, kennis en vaardigheden die nog niet in die training staan?
      – kun je de oude training misschien in wat kleinere stukjes knippen waardoor bepaalde onderdelen (die niet in een specifieke volgorde moeten of die veel cursisten misschien al kennen) in eerste instantie overgeslagen kunnen worden?
      – hoeveel werk is het om de oude training aan te passen?

      Soms is het net als bij een huis: het oude huis slopen en een heel nieuw ervoor in de plaats maken is in bepaalde gevallen beter dan steeds het oude uitbouwen en aanpassen.
      Ik ben benieuwd wat je keuze wordt!

      Groet,
      Leonie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Tijdelijk maar 9,95 per maand !

Met Live sessies, korte trainingen, artikelen, checklists en nog veel meer. Elke maand nieuwe content!