Wil je een aantrekkelijke look and feel van je online training? Wij hebben tips!

online training aantrekkelijk

Een van de grote verschillen tussen een klassikale live training en e-learning, is het feit dat jouw boodschap bij e-learning meteen duidelijk moet zijn voor alle deelnemers. Bij een live training zie je vaak aan de non-verbale communicatie dat een cursist niet begrijpt wat je bedoelt of dat het niet boeit. Dan kun je daar meteen op inspelen. Bij e-learning ontbreekt die feedback. Gelukkig zijn er manieren om je online training aantrekkelijk en duidelijk te presenteren. In dit artikel geef ik een paar tips om met name het visuele aspect van je training te verbeteren.

Je bent (meestal) geen grafisch ontwerper

Grafisch ontwerp is een vak apart. De meeste trainers, coaches en consultants die hun eigen expertise gaan omzetten in e-learning, hebben geen opleiding op het gebied van grafisch ontwerp. Sommigen hebben daar wel gevoel voor. Niet via een training of opleiding verkregen, maar van nature zijn ze gewoon creatiever en beter in vormgeving.
Betekent dit dat je geen mooie e-learning kunt ontwikkelen als je dat niet hebt? Nee, gelukkig is ook veel aan te leren.

De eerste indruk

Wist je dat cursisten binnen zeven seconden beoordelen of een online training relevant en interessant voor ze is? De bekende “Eerste Indruk”.
Er zijn trainingen die de deelnemers verplicht moeten volgen: voor PE punten, bij de on-boarding van een nieuwe medewerker of voor het leren werken met bepaalde procedures bijvoorbeeld. Dit zijn vaak niet de trainingen die de deelnemers zelf zouden kiezen. Reden te meer om je online training aantrekkelijk te maken.

De gebruikerservaring is belangrijk

Niet alleen is een sterke en consistente look en feel een lust voor het oog, voor veel cursisten helpt het hen ook om door de cursus te navigeren. Consistent kleurgebruik, eenduidige pictogrammen, de juiste kleuren voor actieknoppen, de plaats van navigatie en knoppen, het werkt allemaal samen. De cursisten zullen zo beter begrijpen hoe de cursus is ingedeeld, wat verschillende activiteiten zijn en het helpt zelfs om de informatie beter te onthouden.

Hoe maak je een aantrekkelijke online training zonder grafisch ontwerper te zijn?

Dus hoe kun je de look and feel van je e-learning bijspijkeren zonder de hulp van een professionele grafisch ontwerper? Begin met het toepassen van deze 5 basisprincipes.

1. Consistentie is cruciaal

Knoppen, paginatypen, pictogrammen, logo’s, avatars, enz., moeten cursisten helpen bij het doorlopen van de cursus, niet afleiden of verwarren.
Gebruik niet voor elk deel van je training een nieuwe dia-indeling, het ziet er onsamenhangend uit. Cursisten moeten gemakkelijk kunnen achterhalen wat ze moeten doen op elke pagina van je training. Als je steeds de lay-out verandert, zorgt dat voor verwarring. Vergeet niet dat vergelijkbare vormen en composities een meer samenhangend gevoel geven. Dezelfde regel is van toepassing op je afbeeldingen en pictogrammen. Kies b.v. voor óf foto’s óf grafische afbeeldingen, maar niet door elkaar.

2. Negatieve ruimte

Een van de grootste fouten die je kunt maken met je look en feel is om je dia’s te vol te maken. Wat witte of negatieve ruimte is essentieel voor een rustig beeld en beter te lezen tekst. Een vuistregel: gebruik 50% negatieve ruimte. Houd echter altijd rekening met symmetrie en balans en verdeel de negatieve ruimte gelijkmatig. Als je een (opgenomen) diapresentatie gebruikt, denk dan aan 1 idee per dia. Liever meer dia’s met weinig inhoud – die vertel je er dan bij als het goed is – dan op elke dia een groot aantal verschillende onderwerpen.

3. Niet teveel verschillende kleuren

Als het gaat om je kleurenpalet, geldt ook weer: less is more. Ga voor rustige of pastelkleuren en gebruik fellere kleuren voor accenten zoals opsommingstekens, hotspotpictogrammen, kopteksten, enz. Gebruik een rustige kleur voor de achtergrond en accentkleuren voor de items zoals  belangrijke informatie, navigatie of afbeeldingen. Het oog van de cursist wordt dan vanzelf naar de belangrijkste delen van de dia getrokken.

4. Niet te veel verschillende lettertypen

Doe niet te gek met lettertypen.
Houd het bij een of twee lettertypen (een voor koppen en een andere voor de hoofdtekst). Houd hetzelfde lettertype aan dat je op je LMS en/of je marketing website gebruikt. Creëer ook voldoende contrast, dat bevordert de leesbaarheid. Dit is vooral belangrijk bij knoppen of gekleurde vlakken.
Het komt nog te vaak voor dat het contrast te gering is, waardoor de cursisten (denk ook aan kleurenblindheid) helemaal niet kunnen lezen wat er op staat!.
Laat het ook altijd lezen door verschillende personen, zodat je zeker weet dat je training goed wordt weergegeven op verschillende apparaten.

5. Sjablonen als basis

Sjablonen kunnen helpen om je cursussen consistent en coherent te houden. Dit is natuurlijk belangrijk voor PowerPoint.
Soms helpt een LMS (Learning Management Systeem = online leeromgeving) daar een handje bij, doordat je daar vooraf bepaalde instellingen standaard kunt maken.

Samenvatting

Met de bovenstaande tips zorg je ervoor dat je online training er aantrekkelijk en professioneel uit ziet, zonder dat je een grafisch designer hoeft te zijn of in te huren. Keep it simple is ook hier de sleutel tot succes: consistent gebruik van kleuren en lettertypen, een vaste stijl voor je pictogrammen en afbeeldingen en vooral genoeg negatieve ruimte.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven