5 Tips voor effectieve (online) microlearning content

Microlearning tips

In het artikel de Magie van Microlearning kun je lezen wat microlearning is en hoe goed dat aansluit bij de behoeften en verwachtingen van iedereen die iets wil weten/leren. Maar hoe maak je microlearning content en hoe presenteer je dat aan de deelnemers? In dit artikel ga geef ik je daar een aantal tips voor. Zoals je inmiddels weet sluit microlearning prima aan op de wens om “just in time” en “just enough” te leren. Het antwoord op een vraag moet dus direct beschikbaar zijn en zich beperken tot alleen die vraag.

Hapklare brokken

Of je nou microlearning gebruikt of niet, het is altijd belangrijk om de content in kleine, ‘hapklare’ brokken te verdelen. En als je bij ons een opleiding volgt, dan weet je hoe je een online training op de meest effectieve manier structureert, hoe je de – korte- lessen opbouwt en hoe je de afwisseling met opdrachten en testen maakt. Bij microlearning komt daar nog een element bij: het moet een afgerond geheel zijn. Zie het als een minitraining die je los kunt aanbieden, maar die ook kunt gebruiken als onderdeel van een grotere training. Hoe maak je nou microlearning content die – ondanks de geringe omvang – het gewenste leereffect heeft? Hieronder een aantal tips die je in je achterhoofd kunt houden:

1. Focus op het doel

Wat wil je overbrengen? Elk microlearning onderdeel is een afgerond geheel. Dus wat je doet voor je grotere online programma geldt nu ook voor het specifieke onderdeel: het leerdoel met helder zijn, je moet weten wie je doelgroep is en op welke manier je de content het beste kunt presenteren.

2. Focus op mobiel

Microlearning content is bij uitstek geschikt om onderweg of thuis te bekijken. Zorg er dus voor dat je training prima te volgen is via tablets en smartphones. Hou daar rekening mee bij de presentatie: geen lappen met tekst, maar vooral grafische elementen, video’s en audio.

3. Focus op interactie

Leren door doen is een van de meest effectieve manieren om kennis en vaardigheden te trainen. Presenteer je microlearning content daarom in de vorm van leuke testen en games. Op die manier zal de deelnemer zich de content spelenderwijs eigen maken.

4. Focus op tijdsduur

Hoe lang mag een microlearning training duren? Natuurlijk is hier geen zwart-wit grens te trekken. Maar realiseer je dat de gemiddelde persoon liever begint aan een training van 4 minuten dan aan een van 40 minuten. Misschien heb je zelf wel eens op YouTube gezocht naar een tutorial over een specifiek onderwerp. Grote kans dat er een lange lijst tevoorschijn kwam met tutorials van uiteenlopende lengte. Waar kies je dan zelf (in eerste instantie) voor?

5. Focus op hergebruik

Waarschijnlijk heb je al heel veel content. Als je daar e-learning content van gaat maken is het belangrijk dat dit zoveel mogelijk “evergreen” wordt. Daarmee bedoel ik het volgende: Zorg dat je geen lesnummers, data, verwijzingen naar de “vorige les” of andere elementen opneemt. Elke les (microlearning) is dan volledig op zichzelf te gebruiken, maar ook gemakkelijk te combineren tot een nieuwe grotere training. Als je de bovenstaande tips in je achterhoofd houdt, dan is het ontwikkelen van effectieve microlearning content de ideale manier om je online leerplatform mee te vullen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Tijdelijk maar 9,95 per maand !

Met Live sessies, korte trainingen, artikelen, checklists en nog veel meer. Elke maand nieuwe content!