Een online training maken vanuit live content? Onze tips!

live naar online training maken

Na veel wikken en wegen heb je de knoop doorgehakt: je gaat je eerste online training maken! Maar nu kom je voor de vraag te staan: hoe ga ik mijn live content omzetten naar e-learning content?
Je begrijpt zelf al dat het niet de bedoeling is om je tekstenbestanden om te zetten in Pdf-bestanden en die online te zetten. Dat is natuurlijk geen online training. Wat dan wel? Hoe zorg je er voor dat de klassikale lessen waar je deelnemers zo enthousiast over zijn, van dezelfde kwaliteit (en liefst nog betere) zijn wanneer je ze omzet in een online programma?

Waarom zou je een online training maken?

De meeste volwassenen willen leren op het moment dat ze de kennis nodig hebben (‘Just in time’) en zonder ballast van informatie waar ze nu (nog) geen behoefte aan hebben (‘Just enough’). In een maatschappij waarin we inmiddels 24 uur per dag onbeperkt gebruik kunnen maken van internet, is e-learning de aangewezen manier om op deze 2 trends in te spelen. Maar de belangrijkste trend en reden om ook e-learning aan te bieden is dat de maatschappij steeds meer wil en verwacht, overal te kunnen leren en werken. Dus zal je als consultant, trainer of andere kenniswerker hier op moeten inspelen. Zodat je nu en straks nog kunt meedraaien.

Lees hieronder onze 3 tips om rekening mee te houden wanneer je je klassikale (live) training gaat omzetten naar een online training.

Tip 1: Blended Learning

Zeker als het de eerste keer is dat je een online programma gaat maken is het belangrijk om de juiste soort training te kiezen. Je kunt je voorstellen dat een training waarbij je een fysieke vaardigheid moet leren, lastiger is om te zetten dan een training waarbij je kennis overbrengt en (mentale) vaardigheden aanleert.

Een valkuil bij het maken van online content is dat je denkt dat je ALLES moet omzetten naar een digitale vorm. Maar is dat wel zo?
Er zijn heel veel situaties denkbaar waarbij juist de combinatie van online én offline werkvormen de beste resultaten geeft. Het zogenaamde Blended Learning.

Want sommige onderwerpen zijn nou eenmaal beter in een live situatie te oefenen. Je zal nooit een goede meubelmaker worden als je niet hebt gevoeld hoe je moet zagen en menselijke interactie leer je ook niet in je eentje (rollenspellen).
In al die situaties kun je ook kiezen voor Blended Learning. Gedeeltelijk online, zodat er voor klassikale onderwerpen meer tijd over is.

Tip 2: Tekst, multimedia en interactiviteit

In een klassikale setting zul jij waarschijnlijk een presentatie geven (PowerPoint met een beamer of zelf schrijven op een whiteboard of flip-over). Daarnaast heb je misschien hand-outs en/of een syllabus waarin het lesmateriaal in de vorm van tekst terug te kijken is.

Online content bestaat o.a. uit (video)presentaties en tekst (pdf).
Een groot voordeel van online trainingen t.o.v. live les is dat je de deelnemers kunt voorzien van “rijkere” content. Bijvoorbeeld dat je d.m.v. links in de pdf-documenten, direct kunt verwijzen naar verdiepende onderwerpen op internet.

Naast het voorgaande kun je in een e-learning ook gebruikmaken van interactieve video’s, audio-bestanden en quizzen. Zo zorg je er voor dat de deelnemer op veel meer manieren de stof tot zich kan nemen. Vaak aangepast aan de eigen leerstijl.
Dit maakt het leereffect een heel stuk groter (zeker als het wordt aangevuld met live begeleiding).

Tip 3: Gebruik PowerPoint beter

Waarschijnlijk ga je bij het omzetten van je offline content naar online content uit van o.a. PowerPoint (of Keynote) presentaties. Veel trainers en consultants gebruiken PowerPoint op basisniveau. Dat klinkt onwaarschijnlijk als je misschien al 10 of 20 jaar trainer bent, maar de praktijk bewijst anders.
Tenenkrommende presentaties vol met tekst die meer dienen als spiekbriefje, dan als visuele aanvulling op de inhoud van het verhaal.

Wist je bijvoorbeeld dat je met PowerPoint prachtige grafische animaties kunt maken? Daar hoef je echt geen grafisch ontwerper voor te zijn. Kijk maar eens naar een paar voorbeelden in dit artikel.

Tot slot

Zorg dat je een geschikte bestaande training kiest en maak optimaal gebruik van de multimedia-mogelijkheden die het internet je biedt. Aarzel niet om blended learning te gebruiken als het onderwerp daar om vraagt en zorg dat je handig bent met een aantal tools, zoals PowerPoint, om pakkend lesmateriaal te maken. Op die manier wordt het omzetten van offline content naar online content een feestje!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Tijdelijk maar 9,95 per maand !

Met Live sessies, korte trainingen, artikelen, checklists en nog veel meer. Elke maand nieuwe content!