van offline naar online content

Ja, het is zover. De kogel is door de kerk en je hebt de knoop doorgehakt: je gaat je eerste online training maken. Proficiat! Maar nu kom je voor de vraag te staan: hoe ga ik mijn live content omzetten naar e-learning content?

Je begrijpt zelf al dat het niet een kwestie is van de teksten uit de syllabus of je boek omzetten naar PFD-bestanden en die online zetten. Dat is geen e-learning. Wat dan wel? Hoe zorg je er voor dat de klassikale lessen waar de deelnemers zo enthousiast over zijn, van dezelfde en liefst nog betere kwaliteit zijn als e-learning training?

Hieronder vind je een aantal tips om voor jezelf over na te denken en mee te nemen in je eerstvolgende project:

Tip 1: Benut de voordelen van e-learning

Laten we eerlijk zijn: de meeste cursisten zouden het liefst leren door jou constant naast zich te hebben, dingen voor te doen, te sparren en kennis te delen. Een-op-een wel te verstaan en dan ook nog eens 24 uur per dag.

Helaas is dat niet haalbaar. Je kunt op die manier maar weinig mensen helpen en op deze manier wordt het voor een opdrachtgever soms ook te duur om jouw exclusieve tijd in te huren. Dan maar met een groep. Zo bedien je meerdere cursisten tegelijkertijd, maar ben je wel zelf aanwezig om direct op vragen in te spelen.

Heeft het eigenlijk wel zin om e-learning aan te bieden? Ja zeker, mits je de voordelen van e-learning zo goed mogelijk benut.

Naast de voordelen die ik bij een aantal tips verderop zal aangeven, is e-learning natuurlijk ook een heel efficiënte werkvorm. De meeste volwassenen willen leren op het moment dat ze de kennis nodig hebben (‘Just in time’) en zonder ballast van informatie waar ze nu (nog) geen behoefte aan hebben (‘Just enough’). In een maatschappij waarin we inmiddels 24 uur per dag onbeperkt gebruik kunnen maken van internet, is e-learning de aangewezen manier om op deze 2 trends in te spelen.

 

Tip 2: Kies de juiste training

Zeker als het de eerste keer is dat je een online programma gaat maken is het belangrijk om de juiste training te kiezen. Je kunt je voorstellen dat een training waarbij je een fysieke vaardigheid moet leren, lastiger is om te zetten dan een training waarbij je kennis overbrengt en (mentale) vaardigheden aanleert.

Kies ook niet een enorm lange training, die in klassikale vorm misschien al meerdere dagen in beslag neemt. Begin met een korte training, zodat het ook voor jou behapbaar blijft.

 

Tip 3: Blended Learning

Een valkuil bij het maken van online content is dat je denkt of probeert, ALLES om te zetten naar een digitale vorm. Moet je dat altijd willen?

Er zijn heel veel situaties denkbaar waarbij juist de combinatie van online én offline werkvormen de beste resultaten geven.

Natuurlijk hangt het ook af van je eigen doel: wil je e-learning gaan inzetten om zelf meer tijd vrij te kunnen maken? Of wil je een extra inkomstenstroom waar je niet veel tijd in hoeft te steken (als je je online training hebt opgezet)?

Dan kun je het beste kiezen voor puur online zelfstudie.

Maar er kleven ook nadelen aan e-learning:

De deelnemer moet de discipline hebben om de training af te maken, sommige onderwerpen zijn nou eenmaal beter in een live situatie te oefenen (je zult nooit een goede meubelmaker worden als je niet hebt gevoeld hoe je moet zagen) en menselijke interactie leer je ook niet in je eentje (denk aan rollenspellen).

In al die situaties kun je ook kiezen voor Blended Learning. Gedeeltelijk online, zodat er voor klassikale onderwerpen meer tijd over is.

 

Tip 4: Tekst of multimedia?

Een groot voordeel van online trainingen is dat je de deelnemers kunt voorzien van “rijkere” content. In een klassikale setting zul jij waarschijnlijk een presentatie geven (PowerPoint met een beamer of zelf schrijven op een whiteboard of flip-over). Daarnaast heb je misschien hand-outs en/of een syllabus waarin het lesmateriaal in de vorm van tekst terug te kijken is.

Online content kan ook bestaan uit (video)presentaties en tekst (pdf), maar daarnaast is het heel waardevol dat je d.m.v. links in de pdf-documenten direct kunt verwijzen naar verdiepende onderwerpen op internet.

Interactieve video’s, audio-bestanden en quizzen zorgen er voor dat de deelnemer op veel meer manieren de stof tot zich kan nemen, vaak aangepast aan de eigen leerstijl.

Dit maakt het leereffect een heel stuk groter (zeker als het wordt aangevuld met live begeleiding).

 

Tip 5: Gebruik PowerPoint beter

Waarschijnlijk ga je bij het omzetten van je offline content naar online content uit van o.a. PowerPoint (of Keynote) presentaties. Veel trainers en consultants gebruiken PowerPoint op basisniveau. Dat klinkt onwaarschijnlijk als je misschien al 10 of 20 jaar trainer bent, maar toch zie ik het steeds weer om me heen.

Tenenkrommende presentaties vol met tekst die meer dienen als spiekbriefje voor  de presentator dan als visuele aanvulling op de inhoud van het verhaal.

Wist je dat je met PowerPoint prachtige grafische animaties kunt maken? Daar hoef je echt geen grafisch ontwerper voor te zijn. Kijk maar eens naar een paar voorbeelden in dit artikel.

 

Kortom:

Benut de voordelen van e-learning, maar ga weloverwogen te werk.

Zorg dat je een geschikte bestaande training kiest en maak optimaal gebruik van de multimedia-mogelijkheden die het internet je biedt. Aarzel niet om blended learning te gebruiken als het onderwerp daar om vraagt en zorg dat je handig bent met een aantal tools, zoals PowerPoint, om pakkend lesmateriaal te maken. Op die manier wordt het omzetten van offline content naar online content een feestje!


Geef een reactie