Als trainer, consultant of adviesbureau ben je waarschijnlijk gestart met een traditioneel verdienmodel: Je biedt je diensten aan op uurbasis of projectbasis. Dat is een overzichtelijke manier van omzet genereren. Maar zijn er in deze huidige tijd ook andere verdienmodellen voor kenniswerkers?
Wat is er mis met een “traditioneel” verdienmodel?
Er is niets mis met een traditioneel verdienmodel. Zo een waarbij je jouw tijd ruilt voor geld.
Alleen…….. je doet jezelf tekort als je je niet verdiept in nieuwe mogelijkheden. Als aanvulling op je huidige manier van werken. Of om meer rust te creëren en minder afhankelijk te worden van jezelf als enige medewerker binnen je bedrijf.
Wat zijn een aantal knelpunten van het traditionele verdienmodel? Hieronder noem ik er een paar:
Teveel van jezelf afhankelijk
Bij een traditioneel verdienmodel voel je het meteen in je portemonnee als je een dag ziek bent of als je met vakantie gaat. Vooral als je alleen werkt of freelancers inhuurt.
Niet elk uur dat je voor een klant werkt kun je factureren
Offertes maken, voorbereiding, reistijd, rapportages enz. zijn activiteiten die lang niet altijd tegen de normale uurtarieven worden meegeteld. En andersom: als je teveel werk hebt is het ook niet goed. Er zitten tenslotte maar 24 uur in een dag en dat betekent een grens aan de hoeveelheid werk die je kunt verzetten.
Heb je personeel?
Dan is je inkomen minder afhankelijk van jouw productie, maar nog steeds afhankelijk van jouw tijd. Want dan komen er plotseling allerlei andere activiteiten op je pad die geen inkomsten opleveren, zoals vergaderingen en werkoverleg. Kortom: als je alleen maar via face-2-face dienstverlening inkomsten genereert, zul je op een gegeven moment tegen grenzen aanlopen.
Verdienmodellen voor kenniswerkers
Een alternatief is om je huidige inkomen uit te breiden met moderne verdienmodellen voor kenniswerkers. Deze modellen hebben meestal te maken met internet.
Dat betekent dat je net zo gemakkelijk aan 100 mensen je dienst verleent als aan 1. De meesten hebben noodgedwongen wel enige kennis van dit soort modellen gekregen door de Corona-crisis. Hieronder staan een aantal manieren om je dienstverlening op te schalen, zonder dat je daarvoor anderen hoeft in te zetten:
Organiseer betaalde webinars
Het voordeel van webinars is dat je je kennis kunt delen met een groot aantal cursisten, zonder dat je een zaal hoeft te huren. Voor de deelnemers is het fijn dat ze niet hoeven te reizen en vanaf hun werkplek of thuis de training kunnen volgen. Het is zelfs mogelijk om een workshop van een dag te verzorgen.
Nog een voordeel van webinars: doordat je geen locatie hoeft te huren, kan de training altijd doorgaan, ook als je maar weinig deelnemers hebt.
Schrijf een boek of e-book
Een ander voorbeeld van verdienmodellen voor kenniswerkers is het maken van een boek. Als kenniswerker heb je beslist een bepaalde expertise. Door een boek te maken bereik je een groot publiek en creëer je een extra inkomstenstroom. Reken jezelf daar trouwens niet rijk mee: een fysiek boek moet worden uitgegeven of in eigen beheer in de markt gezet. Zie het boek liever als middel om betaalde lezingen te kunnen geven en als marketingtool om je expertise te profileren.
Zet een membership site op
Een membership is een ook een van de verdienmodellen waar kenniswerkers gebruik van kunnen maken. Een membership site is een website waarop je interessante content zet die niet voor iedereen beschikbaar is. Door een maandelijks bedrag te vragen voor het lidmaatschap van jouw site, creëer je een vaste inkomstenstroom.
Maak een online training
Je training online aanbieden is een andere vorm van verdienmodellen voor kenniswerkers. Je kunt, zeker als het om een zelfstudie programma gaat, het hele jaar door een extra inkomstenstroom genereren. Het aantal deelnemers is in principe onbeperkt. Hoe groot je omzet wordt hangt af van een aantal factoren:
- je doelgroep (is er een duidelijke behoefte aan het onderwerp en wil de doelgroep er voor betalen)
- de prijs (niet te laag, want dan verdien je niets, maar ook niet te hoog, want dan verkoop je niets) en
- je marketing (als je je programma niet voldoende promoot krijgt je er geen klanten voor).
Blended Learning
Dit wil niet zeggen dat je nu in een keer helemaal moet overstappen van je face-2-face dienstverlening naar online. Je kunt namelijk kiezen voor Blended Learning. Dit is een combinatie van verschillende werkvormen en dus ook verschillende manieren om je diensten aan te bieden. Sommige activiteiten kunnen het beste face-2-face gedaan worden en voor andere is het internet de perfecte oplossing. Maak zelf een mix waar jij en je klanten blij van worden!